Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka dla początkujących :D

Desery

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1332

Dodano: 08.10.2008

Odsłon: 25807

Szarlotka na kruchym cieście. Bez proszku do pieczenia i innych tego typu wynalazków ;-) Składniki poniżej - na tortownicę średnicy 24 cm.

Składniki

  • CIASTO: mąka pszenna, ok. 25 dag
  • surowe żółtka, 2
  • masło PRAWDZIWE tzn. 82% tłuszczu, bez oleju!, 30 dag
  • szczypta soli, 1 łyżka cukru
  • JABŁKA: szara lub złota reneta, 1,5 kg
  • cukier puder, cynamon do smaku, bułka tarta
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta posiekać drobno ostrym nożem, zrobić kulkę i włożyć ją na godzinę do zamrażalnika. Wyjąć, połowę ciasta zetrzeć na tarce, wsypać na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę. Jabłka obrać, pokroić w 16-stki, ułożyć na spodniej warstwie ciasta, posypać cukrem pudrem i cynamonem. Na jabłka zetrzeć pozostałe ciasto. Na wierzchu ułożyć parę wiórków masła. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 st. - termoobieg, bez termoobiegu myślę, że trzeba będzie piec trochę dłużej i w trochę wyzszej temperaturze. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

inasek 07 lutego 2012 Ciasto wyszło super, ja wykorzystałam jeszcze białka które zostały z żółtek ubiłam dodałam dwie łyżki cukru szczypte soli. ciasta wyszło mi mało, bo za duza blacha ale poratowałam je zwykłymi pokruszonymi biszkoptami, jabłuszka ztarłam i tak je smażyłam, nie miałam kwasnych jabłuszek ale dodałam troszke cytrynki, i wcinam teraz. robiłam pierwszy raz dziekuję za przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patrusia84 30 listopada 2010 A czy jabłuszka mogą być tarte? Szukałam właśnie takiego przepisu!!! :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tangerinka 21 stycznia 2010 penss, ciesze sie niezmiernie, ze wyszlo i smakowalo :) znajomi ( ze sto osob) mojej Corki sa uzaleznieni od tej szarlotki ... Az tak, ze robi ja im w prezencie na urodziny, imieniny, i inne okazje...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

penss 21 stycznia 2010 wyszło idealnie, piekłem w piekarniku halogenowym przez 45 minut,a potem z 2 białek i 2 łyżek cukru ubiłem pianę na sztywno i wyłożyłem na górę i po 15 minutach było gotowe pyszne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margo21 27 kwietnia 2009 no właśnie o taki prosty przepis mi chodzilo pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń