Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka, jabłecznik

Przepis dnia 2008-08-08
Desery

Autor: Alicja15

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 420

Dodano: 06.08.2008

Odsłon: 63760

Puszyste. i bardzo dobre polecam ....

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag margaryny
  • 1 i 1/2 szkl cukru
  • 5 jajek
  • łyzeczka proszku do pieczenia
  • łżka kakao
  • 15 dag jabłek
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąka + proszek + poł szkl cukru + margaryna + zółtko = ciasto ( wygniatamy rekami bo jest to kruche ciasto ) 2/3 ciasta wyłożyc na blache ( jezeli jest bardzo kruche wykładamy po kawałku) Pozostałe 1/3 podzielic na 2 częśći. Do jednej z nich dodać kakao i włożyc obie części do zamrazalnika na poł godziny. Na ułożone na blaszce ciasto układamy potarte jabłka. Schłodzone białe ciasto zetrzec na tarce i połozyc na jabłka. Nastepnie z białek 1 1 szklanki cukru ( ja daje tylko3/4) ubić piane która nakładamy na ciasto. Póżniej ciemne ciasto ścieramy na tarce i kładziemy na piane Piec 47minut w 170 stopniach C Nie przypalic UWAGI Ja dodaje orzeszki (fistaszki) drobno pokrojone ułozone na górze Uwaga : jesli jabłka sa SOCZYSTE nalezy wycisnąć z nich SOK!!! Bo moze nie dopiec sie spod ciasta !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dangusa 07 lutego 2014 Przepraszam, ale 15dag jabłek to nie za mało? ;/

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

xXaNiA87xXxX 15 marca 2011 Mmmmm apetycznie wyglada:)Jutro przepisik wypróbuje

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natalka5 17 lutego 2011 ja mysle ze jabłek jest mało bo 15 dag to jest 1 jabłko chyba półtora kg chyba ze sie myle

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimi619 15 września 2010 Dobry przepis, ale do białek jeszcze mąkę ziemniaczaną (2 łyżki) żeby nie opadła pianka.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mulinkaka 25 marca 2009 moja mama robi identyczne ciasto, jest bajecznie pyszne!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Alicja15 23 grudnia 2008 Do: koliberek, bardzo mi przykro ze Ci nie wyszło. Zastanawiałam sie nad przyczyna i doszałam do tego ze moze zalezeało to od jabłek ja ostatnio mialam bardzo soczyste i je wyciskałam wyszło 1.5 szkl soku.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anna 10 listopada 2008 u mnie na stronce znajdziecie tez przepis na jablecznik ktory jest naprawde dobry i zawsze sie udaje

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koliberek 02 listopada 2008 Niestety!!!!!!!!!!!!! :(((( ciasto sie nie udalo! Spod sie nie dopiekl....
Od gory pychotka,reszta niestety niejadalna.... :((

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koliberek 01 listopada 2008 Zrobilam to ciasto,wlasnie skonczylo sie piec.Wyglada smakowicie,ale co do smaku to wypowiem sie jutro!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń