Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Autorka przepisu http://wmalinach.bloog.pl - nazwała to ciasto "Szarlotka galopka". Tak łatwo i szybko się robi.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 484
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1316
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 65
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 355
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 484
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1316
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 65
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 355
Składniki
Na początku wykładamy jabłuszka ze słoika, najlepiej na patelnię. Przysmażamy. Dobrze jest, jeśli jabłka "przychwycą" trochę do dna patelni, mają wtedy aromat pieczonego jabłuszka. W czasie kiedy jabłka się smażą wykładamy biszkopty i skrapiamy każdy biszkopt cytryną.
Skropione biszkopty przekładamy gorącymi jabłkami, wprost z patelni.
Około 20 dkg cukru pudru wysypujemy na głęboki talerz, albo miseczkę, wciskamy pół cytryny i zaczynamy szybciutko mieszać, dodajemy śmietanę, 2 albo 3 łyżki, do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
Konsystencja polewy powinna być taka jak na zdjęciu. Jeśli jest za rzadka śmiało możemy dosypać cukru, nie zważy się. Polewa zaczyna stygnąć zaraz po wylaniu na ciepłe ciasto.
Na polewę ścieramy skórkę cytrynową. Jeśli mamy smażone wiśnie to można udekorować. Do jedzenia można zabrać się tak po godzinie. Polewa już zastygnie ale szarlotka będzie ciepła - pycha. Można mrozić spokojnie, po odmrożeniu smakuje prawie jak przed.