Do góry

Desery Przepis na:

szarlotka siostry Anastazji

Desery

Autor: izaa_a

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 2749

Dodano: 07.05.2013

Odsłon: 61766

jest to jedna z lepszych jakie jadłam

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • ok. 2 kg jabłek polecam szarą renetę
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 200g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło siekamy z mąką nożem. Żółtka miksujemy z cukrem i śmietaną. Wlewamy do mąki, dodajemy proszek do pieczenia i szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące możemy podsypywać je mąką. Ciasto schładzamy w lodówce minimum godzinę.

  2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.

  3. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim spód i boki blaszki (wcześniej należy ją posmarować masłem i posypać np manną). Na cieście układamy jabłka, posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym; ścieramy na tarce drugą cześć ciasta, można też rozwałkować i położyć na wierzchu tylko wtedy nakłuwamy ciasto widelcem.

  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy aż nabierze ładnego koloru około 35-40 minut.
    Posypujemy cukrem pudrem


    rozmiar blachy: 24x28 cm

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

biedronka700 25 sierpnia Szarlotka przepyszna,wypróbowana!Serdecznie polecam!!! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

srk76 15 maja 2013 ha ha ...też lubię tą siostrzyczkę. Na jakim kanale TV można ją teraz oglądać?

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

USMIECH 09 maja 2013 Aż mi zapachniało:-) Zabieram przepis a zostawiam kciuka :-)

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 08 maja 2013 Właśnie taką piecze moja mama,jest pyszna:)Muszę wreszcie sama spróbować.Dzięki :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 08 maja 2013 To klasyczna, prawdziwa i bardzo dobra szarlotka, piekę taką od wielu lat. Przepis jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Pozdrawiam.

17 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń