Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka sypana

Desery

Autor: majeczka78

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 950

Dodano: 06.03.2008

Odsłon: 4778

Bardzo prosta i przepyszna szarlotka

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia oraaz cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. tak przygotowaną suchą masę podzielić na 3 części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o duzych oczkach, wymieszać z cynamonem i podzielić na 2 części. Blachę (średniej wielkości) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dno blachy wsypać jedną część suchej masy, Na nią wyłożyć połowę jabłek i równomiernie posypać drugą częścią suchej masy. Wyłożyć pozostałe jabłka i pozsypać na nich trzecią część suchej masy. Na wierzch, na tarce o dużych oczkach, zetrzeć dobrze schłodzone masło. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec godzinę w temp. 180 st. C. do uzyskania pieknego złotego koloru. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lichia 26 maja 2009 Dawno,dawno temu robiła to ciasto moja teściowa ...niestety zmarła a przepis wywietrzał mi z głowy...na szczęście znalazłam go po wielu latach na smaker.pl :-) Dzięki wielkie

P.S.Upiekłam dzisiaj z okazji dnia matki:-) Dzieciaki i mąż się zajadają

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lichia 26 maja 2009 Jadłam to ciasto lata temu u mojej teściowej,ale zmarła a przepis sie nie zachował w żadnym z jej zeszytów...na szczęście znalazłam go tutaj i to zupełnie przez przypadek.Dzieciaki i mąż wcinają aż im sie uszy trzęsą

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń