Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka wykwintna

Desery

Autor: ania1410

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 17

Dodano: 28.10.2009

Odsłon: 19438

Pyszna szarlotka na jesienne dni.Doskonała do kawy.Polecam.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z pierwszych siedmiu składników zagniatamy szybko ciasto.Podzielić je na dwie nierówne części[23i13]i włożyć do lodówki.

  2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Rodzynki umyć i osuszyć.Wymieszać jabłka z rodzynkami.cynamonem i cukrem.Większą częścią ciasta wyłożyć formę.Ułożyć na cieście jabłka,wstawić do piekarnika nagrzanego do ok.220stopni.Po ok.30minutach pieczenia rozsmarować na jabłkach pianę z białek z dodatkiem cukru,a na nią zetrzeć na tarce resztę ciasta.Ponownie wstawić do piekarnika na 20min.Upieczone ciasto pokroić w kwadraty,udekorować bitą śmietaną i pokruszoną czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ania1410 15 stycznia 2011 Dziękuje za komentarze.Miło że ktoś skorzystał z tego przepisu.Jeżeli tylko mi czas na to pozwoli to jeszcze dodam parę ciast które nie pochłaniają zbyt dużo czasu a są wyśmienite.Pozdrawiam babcię Ewe.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaewa 15 stycznia 2011 Dzisiaj znowu upiekłam.Nie robie dekoracji,tylko posypuje cukrem pudrem,a do jabłek nie dodaje cukru.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaewa 15 stycznia 2011 Dzisiaj znowu upiekłam,troche modyfikując,bo dodałam do jednej części ciasta kakao.
Piekę bez dekoracji.Ot posypuję cukrem pudrem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń