Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka wyśmienita

Desery

Autor: Jagodka

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 148

Dodano: 05.10.2009

Odsłon: 29918

Idealnie smakuje jeszcze ciepła...z gorącym mlekiem

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składniów zagnieść ciasto podzielić na pół i włożyć na 30 minut do lodówki.

  2. MUS JABŁKOWY: 1 i 1/2 kg twardych jabłek, dwie łyżki cukru, łyżka cynamonu, jedno małe opakowanie kisielu jabłkowego. Całość smażymy ok.30 minut odstawiamy do przestygnięcia.

  3. Jedną połowe ciasta rozwałkowujemy na foremce, dajemy uprażone jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto piieczemy ok. 50-55 minut w temp.180*. Pod koniec pieczenia na ciasto wykłądamy bezę ubitą z 3 białek(z łyżką cukru i małym opakowaniem kisielu).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

natka75 17 października 2009 Bardzo dlugo szukalam przepisu na wlasnie taka szarlotke jest przepyszna chcialam ci bardzo podziekowac :):):) Uwielbiam szarlotke z lodami waniliowymi pozdrawiam i zycze smacznego :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagodka 07 października 2009 Gotowanie całych jabłek jest chyba kiepskim pomysłem. A jabłka oczywiście trzemy na tarle i poteg gotujemy, potocznie mowi się że jabuszka prażymy, bądż smażymy, gdyż nie dodajemy ani kropli wody. Kisiel natomast, jak jest w przepisie napisane łaczymy taki zwykły sypki z gotowym musem jabłkowym. Natomiast ja do swojem bezy dodałam małe opakowanie,też sypkiego kisielu, nabrała ona super jabuszkowy aromat. SMACZNEGO i do roboty!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tdkwola 06 października 2009 zgadzam się z aclive,jest to szybki i pyszny przepis :) a reszta jest milczeniem...ille kucharek...tyle efektów pracy,każda może dodac coś od siebie i na pewno bedzie pysznie...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aclive 06 października 2009 Znam ten przepis i jest SUPER i szybki.
Kisiel dodajemy tylko do musu,wiąże to jabłka.( bo jak dodamy do bialek to beza już nie będzie)
Jabłka oczywiscie obieramy i możemy pokroic w plastry bądź w kostkę.I tak idą do brzuszka:-)
Ja już kroję w plastry(szybciej)
Wrzucamy do garnka i na wolnym ogniu prażymy(aż zmiękna ,a nie do końca zrobi się ciapa).
Nadmiar soku zbieramy(choc nie cały) i dodajemy kisiel.
Uda się!!!
Do pracy kobietki, bo przepis pycha

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Remedios 06 października 2009 Kisiel dajemy do piany ale czy dodajemy go tez do musu jablkowego?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

leonia 06 października 2009 Jakoś pośpiesznie pisane... Jak to smażymy jabłka? W całości? A co ze skórką?
Ten kisiel to gorący dodajemy?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

haliso 06 października 2009 uwielbiam szarlotki pod każdą postacią,muszę wypróbować ten przepis -już cuję że będzie pyszna!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń