Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z bezą

Desery

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 2687

Dodano: 07.06.2011

Odsłon: 50609

Szarlotki prezentować nie trzeba - smakuje zawsze i każdemu!

Składniki

  • Naciasto:
  • 2 szkl mąki
  • pół kostki margaryny (u mnie pół na pół z masłem)
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • Na masę jabłkową:
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Na bezę:
  • 3 białka
  • pół szkl cukru
  • budyń waniliowy (proszek)
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: mąkę i schłodzoną margarynę siekamy razem. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia i dalej siekamy. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę, ciasto powinno lekko zachodzić na brzegi foremki. Ciasto dociskamy ręką i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Resztę ciasta owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika.

  2. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, kroimy na drobne cząstki i lekko podsmażamy. Gdy zmiękną i odparuje namiar soku dodajemy cynamon. Mieszamy, chwilę gotujemy i odstawiamy do ostudzenia.

  3. Beza: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Ubijamy aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypujemy budyń i miksujemy do połączenia składników.

  4. Masę jabłkową wykładamy na ciasto rozłożone na blaszce, na jabłka wylewamy bezę. Pozostałą 1/3 ciasta z zamrażalnika ścieramy na tarce o grubych oczkach na bezę. Ciasto pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

qchareczka 28 września 2013 witam, ile budyniu trzeba dodac, ja dodałam całe opakowanie i szarlotka smakuje suchyma budyniem :-( Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

StrawberryHimmel 17 czerwca 2013 uwielbiam szarlotkę, doskonały przepis z bezą nigdy nie robiłam - wypróbuje!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 01 maja 2012 Wygląda doskonale więc co do smaku nie ma wątpliwości di ulubionych i 5 oczywiście:-))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasia2929 23 sierpnia 2011 Pyszne ciasto znane takze pod nazwa szarlotka tutti frutti;Ppolecam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mariaz 14 lipca 2011 Upieklam ten placek, wszystkim smakowal:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasi500 12 czerwca 2011 ja nie pieke wiec nie wiem jaka to ma byc smietana? :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń