Do góry

Desery Przepis na:

szarlotka z budyniem

Desery

Autor: JUTKA

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 59

Dodano: 18.10.2009

Odsłon: 16473

pyszna szarlotka do herbatki

Składniki

  • CIASTO:
  • 3-4 szkl mąki
  • pół szkl cukru
  • 20 dkg margaryny (nie topić)
  • 5 jajek (żółtka oddzielić od białek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek śmietany/jogurtu
  • KREM:
  • 2 bydynie białe
  • pół litra mleka
  • białka z oddzielonych żółtek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotować budyń i odstawić do wystygnięcia. Zrobić ciasto i włożyć do lodówki na około godzinę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z białek ubić sztywna pianę i połączyć z budyniem za pomocą miksera. Wyjąć ciasto 1/4 odłożyć na bok, z reszty rozwałkować placek i wyłożyć na blachę, na to starte jabłka, na jabłka budyń, a na budyń zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około 50 min w temp przez pierwsze 10 min 200 stopni, potem 170-180 stopni. Smacznego :).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń