Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z budyniem

Desery

Autor: rodzinka500

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 405

Dodano: 17.10.2011

Odsłon: 12987

jabłka i budyń waniliowy , najlepsze połączenie

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Robimy kruche ciasto z : mąki , masła, cukru pudru, jaja , żółtek jaj, proszku do pieczenia i gęstej kwaśnej śmietany.Ciasto dzielimy na pół, 1 część wkładamy do lodówki , 2 część do zamrażarki na conajmiej 2 godz.

  2. Bierzemy blaszkę dość wysoką , moja / 21x32cm / , i wykładamy papierem do pieczenia.Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozkładamy je na blaszce i nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez kilka minut w temp.około 170 "C.

  3. Obieramy i kroimy jabłka w dość duże kawałki, np ćwiartki, oprószamy spód ciasta bułką tartą i kładziemy jabłka, możemy posypać cynamonem .

  4. Gutujemy budyń z : mleka i 4 łyżek cukru. Gorący wylewamy na jabłka i teraz wyciągamy ciasto z zamrażarki i je ścieramy na tarce na budyń.

  5. Wstawiamy do piekarnika na 45-50 min., pieczemy w temperaturze 200"C.Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego przy tak pysznym kawałku ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Goja79 24 października 2011 Rewelacyjne ciasto.
Na imprezce cała blaszka zniknęła w mig:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monitka 17 października 2011 Robiłam to ciasto, tylko ja jabłka posypałam jeszcze orzechami i rodzynkami-polecam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń