Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z kruszonka Jagny

Desery

Autor: Jagna

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 1618

Dodano: 28.05.2008

Odsłon: 7040

Moja najulubiensza jablkowa wariacja, moglabym usiasc z lyzka i zjesc cala blache :)) ... pysznie smakuje z lodami smietankowymi i bita smietana, oczywiscie na cieplo i polane polewa czekoladowa.Juz mi cieknie slinka ...miam...mniam

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Foremke do tarty smarujemy maslem i wykladamy na nia ciasto, brzegi wywijamy do gory, nakluwamy widelcem. Rodzynki moczymy w soku z pomaranczy i w rumie przez co najmniej 1 godzine. Jablka obieramy ze skorki i kroimy na drobne czasteczki, polewamy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym, odstawiamy na okolo 30 minut, az puszcza sok. Przygotowujemy kruszonke: generalnie wszystkiego bierzemy dokladnie taka sama ilosc, tzn. garsc maki, garsc cukru i tyle samo masla, ale trzeba wyczuc strukture pod palcami(jak mowi moja mama), gdy bedzie sypka i w miare bez duzych grud to jest dobrze. Z jablek zlewamy sok i wykladamy je na ciasto, przykrywamy calosc kruszonka tak aby nie bylo widac jablek. Piekarnik nagrzac do okolo 190C i piec okolo 1 godziny. Jeszcze cieple ciasto posypac cukrem cynamonowym ( brazowy cukier + bialy cukier + cynamon w proporcji 3 + 2 + 3 ). Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Lucyna60 28 maja 2008 Dzięki za przepis napewno wyprubuję i to w najbliższym czasie,napisze jaki jest.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń