Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłonka papierówka w moim ogrodzie co roku obdarza nas ogromną ilością jabłek, pysznych, pachnących i soczystych papierówek. W tamtym roku postanowiłam spożytkować je nie tylko na kompot czy do gryzienia na surowo, choć są pyszne w swej naturalnej postaci, ale też sporządzić z nich ciasto - wyszło wyśmienite. Ten placek robię już któryś raz z kolei ( w tamtym roku dwa razy, w tym pierwszy, ale myślę, że nie ostatni raz - póki starczy papierówek). Ciasto upiekłam na blaszce o wymiarach 27 x 37 wyłożonej papierem do pieczenia. Z krojeniem ciasta trzeba poczekać, aż ostygnie. Ciepłe bardzo źle się kroi i kruszy, ale gdy ostygnie i trochę stężeje można go bardzo łatwo pokroić, choć jedzone na ciepło tez jest pyszne, ale wtedy tak ładnie nie wygląda.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 167
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 152
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 74
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 167
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 152
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 74
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na 2 części: 2/3 ciasta wkładamy do lodówki, a 1/3 do zamrażalnika.
W tym czasie jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie siekamy ręcznie lub na tarce na cienkie talarki. Pocięte jabłka zasypujemy cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym i cynamonem. Delikatnie mieszamy.
Z masła, maki i cukru zagniatamy kruszonkę, tak aby uzyskać konsystencję grudek. Na koniec dodajemy do niej płatki migdałowe i delikatnie mieszamy.
Większy kawałek ciasta z lodówki wałkujemy i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( ja użyłam blachy 27x37 cm ) tak aby ciasto zachodziło ok 1 - 1,5 cm na boki blaszki. Na ciasto wykładamy jabłka, a na nie ucieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalnika.
Wierzch ciasta posypujemy kruszonką przygotowana z podanych wyżej składników.
Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika rozgrzanego do 185 stopni i pieczemy ok. 50 minut aż wierzch lekko się zrumieni.
Podajemy na ciepło lub na ziemno, można serwować z lodami o smaku śmietankowym lub waniliowym.