Do góry

Przekąski Przepis na:

Szaszłyki orientalne

Przekąski

Autor: Tosca

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1920

Dodano: 29.07.2009

Odsłon: 18646

Smaczne i łatwe do zrobienia. Niskokaloryczne.

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka, 1 szt
  • pieprz, sól, świeży imbir, masala, do smaku
  • mleko kokosowe, 1/4 szklanki
  • owoc mango, ćwiartka
  • Ananasy w puszce, 1 op
  • sos słodko-kwaśny lub chilli, ok 2-3 łyżki
  • patyki do szaszłyków, 4-6 szt
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś umyć, podzielić na kawałki, posolić, popieprzyć. W 3 miseczkach przygotować marynaty: 1) mleko kokosowe, masala, 2) starty lub w cienkich plastrach świeży imbir, sok z ananasów, 3) rozdrobniony owoc mango, sos słodko-kwaśny lub chilli. Podzielić mięso i powkładać do różnych miseczek z marynatami.

  2. Po minimum pół godziny, nabijać mieso na patyczki, najlepiej przetykając kawałkami ananasa, mango i imbirem. Będzie bardziej soczyste. (Ja akurat tym razem nie miałam miąższu ananasa, ani mango, wiec użyłam tylko soku z tych owoców.)

  3. Podawać z ryżem. Smacznego!

  4. Ps. Jeśli chcecie dodatkowo zrobić sos do ryżu, podsmażcie mango i ananasa z odrobiną gotowego sosu słodko-kwaśnego i imbirem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

vinbet 22 listopada 2009 Szanowna Pani, nie wiem w innych krajach, ale w mojej Indonezji te szaszłyki się nazywają SATE. Sposób przyrządzania prawie jest taki sam, ale trzeba do tego sosu ze smażonych na oleju z przyprawami ORZESZKÓW ZIEMNYCH. Bez tego nie ma tego orientalnego smaku. A i trzeba piec lub smażyć na grillu lub ogniu. Polecam zapytać a Ambsadazie Indonezji i zapytać o znakomitą znawczyni kuchni Inonezyjskiej :P. CARITAS DYAH PURWONGGO. Nie rozczaruje się Pani. Pozdrawiam. ks. Vincent

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń