Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki z kurczaka w sosie orzechowym

Dania główne

Autor: Nebraska

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 128

Dodano: 19.06.2009

Odsłon: 1212

Smaczne i ciekawe danie

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Myjemy piersi kurczaka pod wodą. Kroimy na pół i wycinamy kostki, jeśli są. Każdą pierś kroimy na pół, a następnie w kostkę. Obtaczamy w Vegecie i odstawiamy na chwilkę, a następnie nabijamy na patyczki i smażymy na małym ogniu na oleju. Jeśli ktoś ma grilla kuchennego efekt będzie lepszy, ale na większej patelni też da się w ten sposób usmażyć szaszłyki.

  2. W międzyczasie gotujemy ryż, ale bez torebek, dodając kurkumę (żeby ryż zrobił się żółciutki). Kroimy w paseczki paprykę i cebulkę i zasmażamy na patelni.

  3. Do małego garnka wlewamy mleko i dodajemy pół słoika masła orzechowego. Gotujemy ciągle mieszając!! Sos ma być pół gęsty. Jeśli będzie za rzadki - dodać jeszcze z łyżkę, dwie masła orzechowego. I w odwrotną stronę - jeśli za gęsty dodajemy trochę mleka. W zależności wyjdzie nam trochę więcej sosu.

  4. Usmażone szaszłyki obtaczamy za pomocą łyżki w sosie. Serwujemy w następujący sposób: Na ryż kładziemy trochę papryki z cebulą, obok szaszłyki i oblewamy jeszcze je sosem o ile jeszcze zostanie. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nebraska 18 sierpnia 2009 Spróbuj zawsze to jakaś nowość. Nie każdemu smakuje sos orzechowy,jest trochę nawet zapychający,ale żeby stwierdzić czy się lubi czy nie trzeba najpierw spróbować :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulam22 11 sierpnia 2009 To brzmi bardzo ciekawie i smacznie.Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń