Do góry

Desery Przepis na:

Szeryf

Desery

Autor: Anusiag84

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 30

Dodano: 13.12.2009

Odsłon: 20596

szybkie, proszte, pyszne

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W garnuszku rozpuścić margarynę, dodać cukier, wleko i kakao. Mieszać wszystko do zagotowania.

  2. Do miski wsypać mąkę i wbić całe jajka, dodać zapach i proszek do pieczenia. Wlać lekko wystudzona masę (nie musi byc zimna, byle już nie była gotująca) i zamieszać, można to zrobić łyżką nie trzeba mikserem.

  3. Do powstałej masy wsypać kaszę, bakalię i dżem i zamieszać delikatnie.

  4. Przelać na kwadratową blachę wyłożoną paierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni ok. 40-45min.

  5. Polać polewą, ja najczęściej używam o smaku mlecznej czekolady, ale to już rzacz gustu jaka kto lubi :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 27 grudnia 2009 Podczas pieczenia po kuchni rozszedł się wspaniały zapch ciasta [to pewnie zasługa olejku i dżemu]. Po degustacji ciasto okazało się wspaniałe w smaku. Mokre i delikatne. Co do wcześniejszych komentarzy. Panie Tolku, jako cukiernik, powinien Pan wiedzieć, ża nawet jeśli ciasto wygląda po rozkrojeniu jak zakalec to wcale nie musi nim być. Jak już napisałem jest to mokre ciasto. Zakalec poznajemy po tym, że cały wypiek jest zapdnięty od środka. Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w 2010 roku!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Anusiag84 19 grudnia 2009 Zawsze dawałam jedną raką raczej czubatą łyżeczkę proszku i ciasto ładnie wyrasta, a jeśli chodzi o blachę to przeważnie Szeryfa peikę na 24x28 lub w małej tortownicy z kominkiem żeby była dziura na środku. Daj znać jak sie udało.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 18 grudnia 2009 Przymierzam się do zrobienia tego ciasta tylko mam jedno małe pytanie. Czy jedna łyżeczka proszku do pieczenia to nie za mało. I jeszcze jedno: Jakie były wymiary formy, której użyłaś? Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Anusiag84 16 grudnia 2009 No w końcu ktoś mówi do rzeczy :) a nie jakieś mądrale co nic nie wstawili, dzieki mateusz:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 15 grudnia 2009 Pewnie Wam chodzi o fotografię, która była wcześniej? To nie jest zakalec, tylko jest to ciasto typu brownie. Czyli dosyć wilgotne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolek 13 grudnia 2009 bo to ciasto jest zakalcem ,a wyglada bardzo nieapetycznie .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń