Do góry

Dania główne Przepis na:

szpinak zapiekany

Dania główne

Autor: ciacho50

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 1371

Dodano: 21.02.2016

Odsłon: 2300

Bardzo smaczne danie.Ziemniaki przekładane duszonym szpinakiem , pod chrupiącą pierzynką z amarantusa. Bogate w żelazo danie.

Składniki

  • szpinak mrożony liściasty 600 dkg
  • ziemniaki ugotowane 7 szt
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 surowe jaja
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • amarantus do posypania
> 6 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki kroimy w plasterki . Połowe układamy w naczyniu żaroodpornym.
    Następnie wykładamy duszony szpinak (szpinak należy zrobić z czosnkiem i dodać masła wg uznania )
    Na szpinak zakładamy resztę plasterków ziemniaków.

  2. Teraz robimy ''pierzynkę''

    Surowe jaja mieszamy ze śmietaną i startym serem. całość solimy i pieprzymy.

    Masę wylewamy na zapiekankę i posypujemy amarantusem.

    Pieczemy w piekarniku około 30 min w 150 * C

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń