Do góry

Przekąski Przepis na:

Szprotki zapiekane w sosie pomidorowym

Przekąski

Autor: KarinQa

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 33

Dodano: 16.08.2009

Odsłon: 951

Pyszna rybka.

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kromki bułki posmarować masłem po jednej stronie, na nie posmarowaną część bułki położyć po jednej lub dwie szprotki odsączone z oliwy i pokryć bardzo gęstym sosem pomidorowym, tak aby nie spływał z bułki. Posypać lekko po wierzchu bułką tartą i tartym serem. Zapiekać aż do roztopienia sera.

  2. Sos - Mąkę przesmażyć na maśle, ale nie zrumienić, zestawić z ognia, rozprowadzić zimną wodą lub rosołem, dodać koncentrat pomidorowy i mieszając zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Jeśli chcemy aby sos był ostrzejszy, możemy dodać szczyptę ostrej papryki. Sos musi mieć zdecydowany smak pomidorów.

  3. Zamiast szprotek można tez użyć wędzonych ryb np. piklinga lub makreli.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń