Do góry

Przekąski Przepis na:

* Szybka i łatwa zupka gulaszowa *

Przekąski

Autor: karotka

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 258

Dodano: 21.03.2008

Odsłon: 8472

Zupka gulaszowa w tym wydaniu to mój patent, ale przyrzekam, że całkiem udany :) Zupka szybka i łatwa, jeśli ma się wcześniej przygotowane ingrediencje :) Można powiedzieć, że to zupka ze słoika ... ;) Można przygotować na zimę leczo, przecier lub cząstki pomidorów w sosie własnym, warzywa w sosie pomidorowym. Jeśli nie ma się własnych składników, można użyć siekanych pomidorów z puszki czy kartonika, ew.kupnego lecza oraz mrożonki wielowarzywnej. Mięso gulaszowe można zastąpić mielonym - WYPRÓBOWANY sposób ! :)

Składniki

  • sos gulaszowy lub mięso mielone, ok.1/2 kg
  • leczo, spory słoik
  • siekane pomidory lub dobry sok pomidorowy, 1/2-1 litra
  • warzywa, ok.1/2 kg
  • ziemniaki, ok.1/2 kg
  • papryka łagodna, 1-2 łyżki
  • przyprawy, do smaku
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na odrobinie oleju lub smalcu przesmażyć posiekaną lub pokrojoną w piórka cebulę, dodać mięso mielone i przesmażyć, by nie było surowe - do zrumienienia. Przełożyć do dużego garnka i wlać 1-2 litry wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę w talarki, 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego, 1-2 płaskie łyżki słodkiej papryki i ew. odrobinę chili lub kawałek ostrej papryczki, po czym gotować niemal do miękkości. Dodać ogórka sałatkowego (świeżego) pokrojonego w słupki lub młodą cukinię (ze skórką). Wlać ok.1/2 litra posiekanych pomidorów bez skórki i spory słoik lecza. Doprawić 1-2 łyżkami cukru. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać soku pomidorowego z kartonu lub wody. Gdy jest mało wyrazista w smaku, dodać 1-2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego. Zupę doprawiamy czosnkiem granulowanym, pieprzem, cukrem oraz maggi. Podajemy z pieczywem. Jeśli używany gotowego sosu gulaszowego, który został nam np. z wczorajszego obiadu, dodajemy go wtedy na końcu i gotujemy razem przez kilka minut na małym ogniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

danuta8562 24 lipca 2009 Mnie też ten wygląd nie zaciekawił! Wierzę na słowo ,że jest pyszna , ale nie mam ochoty jej spróbować!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivona 28 kwietnia 2009 To różowe "coś" w postaci ohydnej papki wygląda jakby ktoś właśnie zwrócił skonsumowaną przed chwilą "gulaszową "zupkę.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń