Do góry

Zupy Przepis na:

Szybka ostra zupa rybna po tajsku :D

Zupy

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1326

Dodano: 05.08.2009

Odsłon: 9383

Szybki praktyczny EINTOPF :) I ja, jak sugarspice, na dziś przygotowałam zupkę z tego, co zyje w morzu:)

Składniki

  • wywar z warzyw - ok. 1,2 litra
  • 1 tilapia, 1/2 soli, ok. kilka obranych krewetek
  • kilka paluszków krabowych
  • czerwona pasta curry 1/2 łyżeczki (może być dowolna ilość, ale radzę uważać...)
  • sos sojowy (1-2 Łyżki), sos rybny -2 Łyżki (zamiast soli kuchennej)
  • kolendra (może być pasta z kolendry w słoiczku)
  • starty świezy imbir (ok. 2-3 cm korzenia)
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/4 opakowania grubszego makaronu ryżowego
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bulion zagotować, dodac pastę curry, sos rybny, sos sojowy, wrzucić pokrojona w kostkę (2x2cm) rybę, krewetki. Podgotowac kilka minut, dodać imbir, doprawić kolendrą, sokiem z limonki (ewent. innymi przyprawami - zupa ma być kwaśno-ostra).

  2. Jeśli zupa ma byc od razu podana - makaron wrzucić na gorącą zupę na 3 minuty - i serwować. Jeśli chcemy ją podać nieco później - proponuję przygotować makaron wg instrukcji na opakowaniu (przewaznie wrzątek na 3 min.) i połączyć bezpośrednio przed podaniem. 05.08.2009

  3. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń