Do góry

Desery Przepis na:

Szybki imbirowy piernik

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20672

Dodano: 19.03.2009

Odsłon: 3646

Naprawdę szybki piernik i smaczny :)

Składniki

  • mąki, 1 szklanka
  • miodu, 2 łyżki
  • cukru, 1/2 szklanki
  • jajka, 2
  • oleju, 1/4 szklanki
  • mleka, 1 szklanka
  • proszku do pieczenia, 1 łyżeczka
  • przyprawy do pierników, 1 łyżka
  • siekanego świeżego imbiru, 1 łyżeczka
  • cukier puder
  • masy marcepanowej, 1 opakowanie
  • kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego
  • kilka kostek ciemnej czekolady
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki - oprócz miodu połączyć i miksować ok. 5 minut.

  2. Na koniec dodać miód i delikatnie wymieszać go z masą ręcznie.

  3. Formę w kształcie serca wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 200st.C piekarniku przez ok. 45 min. ( w zależności od wielkości formy).

  4. Piernik ostudzić i wyjąć z formy. Masę marcepanową zabarwić i dokładnie zagnieść podsypując cukrem pudrem.

  5. Marcepanem obłożyć ciasto i dekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń