Do góry

Desery Przepis na:

Szybkie ciasto maślankowe z jabłkami

Desery

Autor: ania_sm

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 170

Dodano: 30.09.2008

Odsłon: 47418

Szybkie i proste, delikatne i bardzo smaczne. Sama zjadam pół blachy na raz :)

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło lub margarynę utrzeć mikserem na najwyższych obrotach. Dodawać stopniowo cukier. Ucierać tak długo, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać jajka. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać do masy w dwóch porcjach na zmianę z maślanką, ucierając na średnich obrotach. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, pokroić w poprzek na plasterki i ułożyć dachówkowato na cieście. Posypać jabłka wiórkami masła i cukrem. Piec ok. 35 min w temp. 180.st. Zamiast jabłek polecam również śliwki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń