Do góry

Desery Przepis na:

Szybkie ciasto na zimno z galaretką

Desery

Autor: agulam22

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 5819

Dodano: 09.06.2009

Odsłon: 32433

Jest to dość szybkie i łatwe wykonaniu ciasto,dobre na każdą okazję.

Składniki

  • ciastka ,herbatniki, 1 opakowanie ok 250g
  • masło lub margaryna, 70 g
  • galaretka owocowa, 3 szt
  • ser mascrpone, 2 szt po 200g
  • cukier, 2 łyżki
  • brzoskwinie lub inne owoce, 1 puszka
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciastka dokładnie pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem.(masło roztopić z dodatkiem cukru).Gotowa masą wyłożyć spód tortownicy.

  2. Rozpuścić 2 takie same galaretki w 500ml wody,gdy ostygną należy je dokładnie połączyć z serkami mascarpone.Gy masa zacznie gęstnieć należy ja wlać do tortownicy i włożyć do lodówki na ok 20 minut.

  3. Po 20 minutach na stężałej masie należy poukładać brzoskwinie i zalać je galaretką rozpuszczoną zgodnie z przepisem na opakowaniu(galaretka powinna być zimna i zaczynać tężeć).Wstawić ponownie do lodówki aż do stężenia galaretki.

  4. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mariola1975 06 czerwca 2012 Serniczek wyszedł przepyszny(ja użyłam ciastek maślanych z Lidla ale nie dodałam margaryny).Przyznam, troszeczkę go zmodyfikowałam. Na wierzch dodałam truskawki ii zalałam cytrynową galaretką. Wyszło cudownie. Same przygotowanie jest błyskawiczne,pucha.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 31 sierpnia 2009 wspaniale się prezentuje i jest takie szybkie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kika60 29 sierpnia 2009 wygląda smakowicie, myślę że na spód można by wyłożyć biszkopty bez masełka, będzie mniej kaloryczne, wypróbuję ten przepis ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatasur 10 czerwca 2009 O! Coś w sam raz dla mnie! Ja również wypróbuję Twój przepis :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulam22 10 czerwca 2009 hej wiesz ja używam herbatniki typu petitki (digestive ),biszkoptowe raczej się nie nadają, ja przynajmniej nie próbowałam z takimi, a przepis jest na klasyczna tortownicę 26 cm, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milia34 10 czerwca 2009 witam!mama pytanie odnośnie herbatników czy mają to być biszkoptowe czy typu petitki i na jaką wielkość blachy jest to ciasto?bardzo mi się podoba ten przepis i chciałabym wyprubować :)))pozdrawiam i miłego dnia życzę:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń