Do góry

Desery Przepis na:

Szybkie faworki

Desery

Autor: sasha

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 35

Dodano: 02.09.2009

Odsłon: 51580

Faworki po usmażeniu są przepysznie chrupiące i pachną apetycznie - nie będziesz mógł oprzeć się tej słodkości.

Składniki

  • mąka, 35 dag
  • Miękkie masło, 3 dag (1 łyżka)
  • żółtka, 3
  • całe jajo, 1
  • kwaśna gęsta śmietana, 10 dag
  • spirytus lub łyżka octu, 1
  • smalec lub olej, wg wielkosci garnka
  • cukier puder, szklanka
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szybkie faworki Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane. Jednak lepiej po zagnieceniu przez kilka do kilkunastu minut (w zależności od siły i cierpliwości) zbić ciasto wałkiem. Z przepisu otrzymujemy dwa pełne talerze faworków.

  2. Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia.Smażyłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie różnią się smakiem.Połowę ciasta można włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia.

  3. Uwaga: Lepiej nie dodawać cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Wystarczy obficie posypać je po usmażeniu cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MariaJD 10 lutego 2011 Moja Mama nigdy nie dodawała całych jajek do faworków! Na 1/2 kg mąki 16 żółtek, wyłącznie spirytus lub wódka i koniecznie smażone na smalcu.Oczywiście nie słodzimy ciasta, tylko po wystygnieciu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. To były faworki!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MariaJD 10 lutego 2011 Moja mama nigdy nie dodawała całych jajek do faworków,a na 1/2 kg mąki dawała 16 żółtek. to były dopiero faworki!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olip 14 lutego 2010 Pyszności :) nie trzeba długo "tłuc" żeby wyszły pyyyszne faworki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

titolek 12 lutego 2010 Purée robi sie z mlekiem , bez mleka to nie jest purée , tylko tluczone kartofle po polsku, pani kucharko !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 05 września 2009 Super, ale pamietam że moja niedoszła teściowa strasznie długo gniotła ciasto i strasznie sie przy tym męczyła... Mam nadzieję, że Twoja wersja nie wymaga takiego poswięcenia? Bo chętnie bym je schrupała... ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 02 września 2009 Mmm... zatęskniło mi się za karnawałem :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń