Do góry

Dania główne Przepis na:

szybkie kluchy

Dania główne

Autor: inka

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano: 16.12.2008

Odsłon: 2649

szybko ,tanio ,łatwo

Składniki

  • mąka, pół szklanki
  • jajka, 2
  • woda lub śmietana, ok ćwierć szklanki
  • boczek lub słonnina, trzy grube plastry
  • Ser biały, kostka,czyli ok 250 gr
  • sól,
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki,jajek i płynu kręcimy typowe kluski kładzione ,ciasto musi być geste takie aby nie spadało z łyżki.Gotujemy je w osolonej wodzie,nakładamy ciasto na łyżkę(za każdym razem moczymy łyżkę we wrzątku)i zamaczamy łyżkę z ciastem w gotującej się wodzie ciasto spadnie z łyżki ,kluski gotujemy dwie minuty od wypłynięcia.wyławiamy trzymamy w cieple .Boczek lub słoninę rumienimy na patelni.Ser biały kruszymy drobno.Nakładamy na talerz kluski posypujemy rozkruszonym serem i polewamy skwarkami .można posypać zieleniną albo w wersji wykwintnej parmezanem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń