Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszna i soczysta domowa wędlina
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 482
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1310
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 61
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 352
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 482
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1310
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 61
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 352
Składniki
Szynki dokładnie myję i osuszam. Sznurkiem /z jakiegoś naturalnego tworzywa/ obwiązuję mięso, żeby się nie rozpadło podczas gotowania. W dużym garnku zagotowuję wodę i wsypuję wszystkie przyprawy. Wkładam obwiązane szynki do buzującej wody, żeby pory się pozamykały.
Wiadomo, że jak wrzuci się tą zimną szynkę to temperatura wody szybko spadnie. Nakrywam garnek pokrywą i grzeję. Trzeba teraz przypilnować /najlepiej z jakimś termometrem/, żeby woda osiągnęła około 85 stopni Celsjusza. Nie zagotowuję już jej. Od momentu osiągnięcia odpowiedniej temperatury - staram się ją utrzymać. Proces nazywa się bardziej parzeniem niż gotowaniem.
Teraz parzenie mięsa odbywa się według zasady 1 godziny na 1 kilogram mięsa. Po upływie wskazanego czasu, termometrem /mięsną sondą/ sprawdzam temperaturę w środku kulki mięsnej. Jeżeli osiągnęła również te około 85 stopni to jesteśmy w domu.
Zgodnie ze wskazówkami warsztatowymi, wyłączam palnik i trzymam szynki około 30 minut w ciepłej wodzie. Potem bardzo szybko wkładam kulki do bardzo zimnej wody, żeby jak najszybciej je schłodzić. I tu mała uwaga - kulki małe /takie, jak w moim przypadku/ można przetrzymać w wodzie z parzenia. Szynki duże powinno się schładzać po upływie zaledwie kilki minut.