Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka płonąca

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20665

Dodano: 17.04.2008

Odsłon: 4524

Porcja - 350 kcal.

Składniki

  • 1 kg szynki z tłustą skórką
  • 300 ml wina czerwonego (najlepiej burgundzkiego)
  • 5 łyżek miodu
  • 100 ml brandy
  • sól
  • pieprz
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso opłukać, osączyć, natrzeć solą i pieprzem. Skórkę ponacinać ostrym nożem w romby. Piekarnik nagrzać do temp. 160 stopni. Wymieszać wino z miodem. Przelać do rondla i podgrzewać miód tak długo, aż się rozpuści. Mięso wyłożyć do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i polać mieszanką wina i miodu. Naczynie włożyć do piekarnika i piec 2 i 1/2 godziny, co jakiś czas polewając miodem i winem. Wyjąć i ostudzić. Na półmisku ułożyć sałatkę z czerwonej kapusty, udekorować listkami mięty. Pośrodku półmiska ułożyć upieczoną szynkę. Przed samym podaniem szynkę polać brandy i podpalić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń