Do góry

Przekąski Przepis na:

Szynka w grzybach

Przekąski

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6199

Dodano: 21.10.2009

Odsłon: 9765

niestety w lesie już nie ma grzybów, przedwczesna zima zasypała grzybnie ......... ale ale .............mam ukryty skarb - suszone prawdziwki i podgrzybki :)

Składniki

  • 1 kg surowej szynki
  • 1,5 szkl. suszonych grzybów
  • sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy. vegeta
  • 2 łyzki smietany kwaśnej
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • 1 duża cebula
  • 3/4 łyżki oleju
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby pokruszyć i ugotować w osolonej lekko wodzie (ok.1 ha po wcześniejszym namoczeniu kilka godzin), odcedzić - wywar zachować.

  2. Posolone mięso obsmażyć na oleju na dużym ogniu z każdej strony pod koniec dodając grzyby i pokrojoną w kostkę cebulę - grzyby i cebula mają być wyraźnie podpieczone.

  3. Wlać do mięsa wywar grzybowy, uzupełnić wodą ( ma być ok. 1,5 litra płynu) , doprawić , dodać zioła i dusić ok.1,5 ha.

  4. Mieso wyciagnąć , wystudzić , pokroić w plastry , sos dokończyć - zagotować i podprawić śmietaną i mąką rozbełtaną w małej ilości wody , ewentualnie doprawić. Wrzucić mieso do ciepłego sosu , zagotować i pałaszować.

  5. Najbardziej okrutna rzecz w moim przepisie- zapach grzybów roznosi się po domu od samego początku przygotowywań i trudno powstrzymać się od stałego kosztowania potrawy , więc się nie powstrzymuję :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

taura 28 sierpnia 2012 fantastycznie wygląda, pewnie też tak smakuje :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gabriel13 28 grudnia 2009 grzybki -pychota-bardzo ciekawe danie-szkoda,że sezon grzybobrania już za nami

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ajisza 13 listopada 2009 Dodaję do ulubionych, pod koniec listopada mam imieniny, wykorzystam przepis na obiad dla gości:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 13 listopada 2009 mmm ...pycha,szkoda,że w tym roku seson był nieudany

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margo21 13 listopada 2009 mam dużo zasuszonych grzybów i też lubię ich zapach

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gutka 21 października 2009 ech..grzybki żeby tylko w tym zapachu chodziło o kosztowanie...ja gotuje grzyby w szybkowarze i musze wietrzyć cały dom bo mój syn nie toleruje tego zapachu...ale co tam włsnie go nie ma wiec ide naruszyć zapasy grzybków,przepis pobudził moją wyobraznie i kubki smakowe...Slinka cieknie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń