Do góry

Desery Przepis na:

szyszki czekoladowe

Desery

Autor: Ewaaa

Przepisów i artykułów: 608 Ocena: 11690

Dodano: 25.09.2013

Odsłon: 4905

smak dzieciństwa wielu osób, ale nie mojego :), za to smak dzieciństwa mojego syna :) bez miksera, bez piekarnika, błyskawiczne :)

Składniki

  • ryż preparowany naturalny 60 gram
  • krówki 120 gram ( u mnie 8 sztuk)
  • 4 płaskie łyżki kakao naturalnego
  • 160 gram masła
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło roztopić z krówkami na małym ogienku, mieszając cały czas (najlepiej nie dopuścić do zagotowania). Następnie dodać kakao i dobrze wymieszać, wyłączyć gaz. Do gorącej masy wsypać ryż i mieszać delikatnie cały czas, by masa oblepiła równomiernie ryż.

    Odczekać 5 minut i z gorącej (nie poparzmy się) masy mokrymi rękami lepimy kuleczki w maksymalnie 4 ruchach. Robimy tak: moczymy ręce pod bieżącą wodą, formujemy kuleczkę, układamy ją na papierze do pieczenia i znów myjemy ręce i lepimy następną, w 3 - 4 ruchach. Jeśli ręce będziemy moczyć w misce z wodą wtedy woda szybko się zabrudzi i kulki będą się trudno lepiły, także tylko pod bieżącą wodą (przetestowane wielokrotnie).

    Kuleczki wstawiamy na 2 godzinki do lodówki do stężenia i potem można już pałaszować.

    Z podanych proporcji wyszło mi 14 kuleczek wielkości 1,5 orzecha włoskiego.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozena58 29 września 2013 Warto było przypomnieć taki przepis, ja znam go z mojego dzieciństwa

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 25 września 2013 Oj robiło się,robiło,daaawno temu:)Pychota takie szyszki!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub26 25 września 2013 Bardzo smaczny, prosty przepis.Jak mi moja nowa nalewka z dzikiej róży "dojrzeje" to może zorganizujemy sobie degustację?:))) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń