Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagiatelle w pysznym sosie borowikowo śmietanowym

Dania główne

Autor: dzynek

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 4

Dodano: 18.09.2008

Odsłon: 2728

Tym razem mam do zaoferowania prosty przepis na pastę.......

Składniki

  • makaron tagiatelle, 500 g
  • borowik świeży, 40 dkg
  • cebula, 2 szt
  • śmietana 36%, 250 ml
  • parmeza, 10 dkg
  • oliwa,sól,pieprz, roszponka, natka pietruszki
  • pomidorek cherry, 3 szt
  • czosnek, 2 zabki
  • bulion warzywny, 1 szklanka
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. A więc jak zwykle zaczynamy od dokładnego umycia warzyw. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę tak samo robimy z borowikami. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy na parę sekund posiekany czosnek, po czym dorzucamy cebulę i wszystko razem podsmażamy , po czym dodajemy borowiki. Odparowujemy wodę z borowików, dodajemy bulion dusimy nasz potrawę około 15 min na wolnym ogniu, do czasu odparowania bulionu. W międzyczasie gotujemy tagiatelle, aby było al dente. Do borowików dodajemy następnie śmietanę i gotujemy około 2min i dodajemy starty parmezan, już nie doprowadzając do wrzenia. Następnie ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do dużego naczynia z pokrywką, dolewamy cały sos, przykrywamy i poruszając naczyniem, mieszamy, nie mieszamy łyżką aby nie porozrywać makaronu. Sos musi oblepić cały makaron. Następnie nakładamy na talerze i posypujemy natka pietruszki a na talerzu robimy garnee z pomidorków cherry i roszponki. Życzę smacznego biesiadowania

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ivona 29 kwietnia 2009 Ten przepis rzeczywiście jest dobry, skorzystam z niego w sezonie grzybowym....:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń