Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle w sosie szpinakowo - serowym

Dania główne

Autor: Armidia

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 321

Dodano: 17.02.2008

Odsłon: 4390

Makaronowe wstążki dla wielbicieli szpinaku i sera pleśniowego

Składniki

  • Tagliatelle
  • szpinak mrożony (np. Hortex), 1 opakowanie 45 dkg
  • ser pleśniowy Lazur, 1 kartonik, najlepiej niebieski
  • czosnek, 2 - 3 ząbki
  • jogurt naturalny lub kwaśna śmietana, 2 - 3 łyżki
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, do smaku
  • odrobina oliwy
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Tagliatelle ugotować al-dente w osolonej wodzie. W czasie gdy makaron się gotuje, na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić zamrożony szpinak. Gdy się rozmrozi wcisnąć czosnek, odparować całą wodę i po odparowaniu wody smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie do szpinaku wrzucić rozdrobniony ser pleśniowy i smażyć mieszając, aż ser się rozpuści. Doprawić obydwoma gatunkami pieprzu i odrobiną zmielonej gałki. Gdy ser się rozpuści zdjąć patelnię z ognia, chwilę odczekać i dodać 2 - 3 łyżki jogurtu lub śmietany. Dobrze wymieszać. Na patelnię wrzucić ugotowany makaron, jeszcze raz dobrze wymieszać, natychmiast podawać. UWAGI: zamiast tagliatelli można użyć farfalli (makaronowe kokardki) lub penne (rurki). Sos ewentualnie można posolić już po wymieszaniu z makaronem - ser pleśniowy jest wystarczająco słony i nie należy sosu solić wcześniej (łatwo doprowadzić do niejadalności potrawy). Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń