Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle z cukinią

Przepis dnia 2008-03-03
Dania główne

Autor: Poziomka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5462

Dodano: 27.02.2008

Odsłon: 12023

Lekkie, orzeźwiające, wiosenno - letnie danie.

Składniki

  • 8 koszyczków tagliatelle (lub pół opakowania spaghetti)
  • 1 średnich rozmiarów cukinia (zielona lub żółty squash)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 6-7 listków mięty
  • świeżo mielone sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotojemy al dente w lekko osolonej wodzie, w razie potrzeby dodajemy łyżkę oliwy. Obieramy cukinię, cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w pióra, czosnek w maleńkie słupki, cukinię w wąskie wstążki (możemy posłużyć się nożem do serów). Czosnek i cebulę podsmażamy w dużej ilości oliwy (tak by przykryte było całe dno), aż się zeszkli, dodajemy cukinię, doprawiamy solą i pieprzem. Odsączony makaron wrzucamy na patelnię, wszystko razem mieszamy, na koniec dodajemy posiekaną miętę. Danie wykładamy na talerze, oprószamy świeżym pieprzem, dekorujemy wiórkami parmezanu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mamakacperka4 22 lipca 2009 Coś podobnego robiłam dzisiaj... nie użyłam tylko mięty.... pyszne :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mario11 29 maja 2009 Iwonka ma racje -co to jakas papka dla niemowlakow. Tak to jakos wyglada....:-)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivona 05 maja 2009 Cukinia starta i podduszona na maśle zdecydowanie nie wygląda tak jak w przepisie podanym wyżej.Za to wstążki zrobione nożem do serów,czy tzw. "obieraczką" prezentują się bardzo fajnie,szczególnie przy tagliatelle.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdzior 24 września 2008 można cukinię po prostu zetrzeć na tarce i poddusić na maśle. Mniej roboty i też ładnie wygląda.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń