Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle z prowansalskim kurczakiem i zielonym pieprzem

Dania główne

Autor: ilia

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 512

Dodano: 07.09.2008

Odsłon: 15153

Pyszne, śmietanowe.... Mniam!

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka, umyj, oczyść z tłuszczu i pokrój na grubą kostkę lub paski. Śmietanę wlej do garnka, dołóż 30 g masła i zagotuj, dodaj rozpuszczone w 1,5 szkl. wody 2 kostki rosołowe i 10 g sera lazur. Zagotuj i gotuj jeszcze przez 15 minut. W tym czasie usmaż kurczaka na maśle, dopraw go ziołami prowansalskimi i solą. Śmietanowy sos zagęść 2 łyżkami mąki (najpierw rozpuść je w wodzie, następnie - po zdjęciu sosu z ognia - powoli dolewaj, mieszając do śmietany). Doprowadź sos do wrzenia, teraz wrzuć lekko zgnieciony zielony pieprz w ziarenkach (około 2 łyżeczek) i dodaj odsączonego z tłuszczu kurczaka. Całość gotuj jeszcze około 5 minut. Podawaj z makaronem tagliatelle ugotowanym al dente. Smacznego! Grudzień 2008r.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maiko 02 grudnia 2008 ja do sosu serowego (z niebieskiego sera lazur) już nie dodaje mąki, tylko sera daje więcej, ma bardzo intensywny smak, który "gubi" się po dodaniu do makaronu. ale ogólnie bardzo dobre więc polecam!:D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń