Do góry

Dania główne Przepis na:

tagliatelle z sosem borowikowym

Dania główne

Autor: wellina

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 2863

Dodano: 24.10.2009

Odsłon: 31221

Rozkosz dla podniebienia :)

Składniki

  • makaron tagliatelle, 4 "gniazda"
  • świeże borowiki, 5 sztuk
  • czosnek, 1 ząbek
  • cebula, 1 mała
  • śmietanka do zup i sosów 12%, 1 szklanka
  • białe wytrawne wino dobrej jakości, 1 lampka
  • sól, biały pieprz, do smaku
  • starty parmezan, odrobina do dekoracji
  • oliwa, 2 łyżki
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i czekamy aż się ładnie zeszkli, dodajemy pokrojone grzyby i smażymy do momentu aż odparuje cała woda, w tym momencie wlewamy lampkę wina i również odparowujemy. Dodajemy wyciśnięty czosnek i podlewamy śmietanką, czekamy aż sos się zagotuje i zgęstnieje.Doprawiamy solą i białym pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na drugą patelnię wlewamy łyżkę oliwy i wykłądamy ugotowany," zahartowany" makaron. Mieszamy dokładnie i wlewamy przygotowany sos, cały czas mieszamy aby sos pokrył makaron. Wykładamy na talerze i posypujemy odrobiną parmezanu. Można udekorować zieloną pietruszką. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

purchawencjos 24 stycznia 2011 Przepis super ! tagliatelle to moja miłość :-) tylko skąd o tej porze roku wziąć świeże borowiki......... może z mrożonymi się uda :-) a co do makaronu to rzeczywiście MAKARONÓW WŁOSKICH NIE ZLEWA SIĘ WODĄ czynimy to tylko z polskimi np. tymi do zup.

27 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zibon 24 stycznia 2011 Wielki błąd, makaronu się nie hartuje bo wówczas sos nie przykleja się do niego. Nigdy nie hartujcie makaronu, chyba, że do rosołu.

21 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagodka213 27 października 2009 IDEALNY PRZEPIS!! SKŁADNIKI DOBRANE WYŚMIENICIE WEDŁUG KUCHNI WŁOSKIEJ :)

27 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń