Do góry

Napoje Przepis na:

Tarninówka

Napoje

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 23.03.2009

Odsłon: 13528

Pyszna nalewka do poczęstowania gości

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Owoce tarniny umyj, osącz, ponakłuwaj. Opłucz śliwki, rodzynkowym poobrywaj szypułki.

  2. Wyparz 5 l gąsiorek. Włóż do niego tarninę, śliwki, rodzynki, kwiat głogu i goździki. Zalej spirytusem i szklanką przegotowanej wody. Szczelnie zamknij i odstw na miesiąc w ciepłe miejsce. Co 4-5 dni mocno potrząśnij gąsiorkiem.

  3. Zlej nalewkę znad owoców, owoce odciśnij przez gęste płótno. Wyciśnięty płyn dodaj do nalewki. Całość kilkakrotnie przefiltruj przez bibułkowy filtr do kawy.

  4. Wymieszaj 4 szklanki nalewki z wódką. Miód zagotuj z 1/2 szklanki wody, odszumuj, wystudź. Następnie wymieszaj z nalewką wstrząsając gąsiorkiem. Szczelnie zakorkuj i odstaw na 6 miesięcy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

buscle 19 września 2010 tak to wlasnie jest z przepisami z kolorowych gazetek.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

buscle 19 września 2010 ten przepis musial wkleic ktos kto w zyciu nie zrobil tej nalewki, a podejrzewam innych tez niewiele. 100g gozdzikow zrobi z tego nalew gozdzikowy i to taki esencjonalny, do doprawiania innych nalewek. cala reszta skladnikow zginie. 10 sztuk gozdzikow na taka ilosc jak podana to moze byc juz zbyt duzo.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń