Do góry

Desery Przepis na:

Tarta cytrynowa

Desery

Autor: mari

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 1518

Dodano: 22.11.2010

Odsłon: 14359

mocno cytrynowa, pyszna

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Masło utrzec, dodac przesieny cukier puder, zółtka oraz mąkę. Wyrobic na jednolitą masę. Ciasto wstawic do lodówki na 20 minut. Tortownicę wysmarowac masłem i oprószyc mąką, wyłożyc nią ciasto (dno oraz boki). Wstawic do mocno nagrzanego piekarnika (200 stopni), piec 15 minut. Wyjąc i wystudzic.

  2. Masa: Cytryny umy, skórkę zetrzec, nastepnie owoce przepołowic i wycisnąc z nich sok. Do misy wlac sok, dodac skórkę, jaja, cukier i śmietanę, dokładnie wymieszac (pomogłam sobie mikserem). Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, przelac ją do tortownicy z ciastem i wstawic do rozgrzanego piekarnika (200 stopni). Piec 40 minut, po czym wyjąc i przestudzic. Posypac cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

malga8 08 stycznia 2011 zrobilam dzis te tarte i ... zastanawiam sie teraz czy Ci Mari podziekowac za ten przepis czy nie, ale co tam, lakomstwo zwyciezylo..........co tam dodatkowe kilogramy......... ta tarta jest -z n a k o m i t a- , mocno cyrtynowa, mocno pyszna------tak wiec, dziekuje....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 22 listopada 2010 Moje smaki, oczywiście daje do ulubionych i koniecznie do wypróbowania.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zabecka 22 listopada 2010 Już mam w ulubionych. To musi być pyszne !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 22 listopada 2010 wygląda pysznie już czuje ten posmak cytryn

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń