Do góry

Desery Przepis na:

Tarta cytrynowa z beza

Desery

Autor: rusty_fork

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 323

Dodano: 14.11.2016

Odsłon: 957

przepyszne ciasto

Składniki

  • Kruche ciasto
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko ( białko wykorzystasz do bezy)
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Krem cytrynowy
  • 2 cytryny( wyciśnięty sok i starta skórka.)
  • 60 ml soku z pomarańczy
  • 125 ml wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 całe jajko plus 3 żółtka
  • BEZA:
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników wyrobić ciasto. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
    Ciasto rozwałkować. Wyłożyć ciastem formę (dno i boki), Spód i boki lekko ponakłuwać widelcem,aby nie wyrosła w piekarniku górka. Piec przez 15 minut.

  2. Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy.. Wlać do garnka, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Wszystko wymieszać i zagotować,aż zgęstnieje. Odstawić z ognia i do gorącej masy dodać pokrojone na kawałeczki masło. Mieszać, aż się połączy z masą. Następnie dodać jajko i żółtka i szybko wymieszać. Na powierzchni masy położyć kawałek folii spożywczej, zabezpieczając ją przed wysuszeniem i utworzeniem kożucha.

  3. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając. Ubijać białka jeszcze przez 2 - 3 minuty, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną. Przełożyć bezę do worka cukierniczego.

  4. Wyłożyć krem cytrynowy na kruchy spód. Następnie udekorować wierzch bezą.
    Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut aż beza będzie z wierzchu chrupiąca i lekko zrumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić.

  5. Notes
    Jeśli wydaje Ci się, że Twoja beza jest jeszcze " surowa" możesz ja jeszcze lekko podsuszyć. Ustaw piekarnik na termoobieg i zmniejsz temperaturę do 60 stopni. Piecz przez 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń