Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta grzybowa

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 02.04.2009

Odsłon: 5575

Tarta grzybowa to doskonała przekąska dla średnio głodnych, lub starter przed daniem głównym. Doskonała zakąska na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi.

Składniki

  • mąka, 30 dag
  • zimne masło (do ciasta), 15 dag
  • ZIMNA WODA, ok 4 łyżki
  • szczypta soli
  • jajka, 4 sztuki
  • Śmietana 30%, 1 szklanka
  • masło, 2 łyżki
  • świerze grzyby, 40 dag
  • cebula, 1 szt
  • ozmaryn, 1 gałązka
  • siekana natka pietruszki, 2 łyzki
  • sól
  • piperz
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto muszą być dobrze schłodzone. Mąkę posiekać z masłem, dodać wodę i sól, szybko zagnieść, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 h.

  2. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle, dodać grzyby, listki rozmarynu, smażyć kilka minut, doprawić solą i pieprzem.

  3. Dodać śmietanę, dusić do lekkiego zgęstnienia, przestudzić. Jajka rozdrobnić widelcem i dodać do grzybów, dokładnie wymieszać dodając natkę pietruszki.

  4. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę torową. Podpiec na lekko złoty kolor w nagrzanym do 200 o C piekarniku. Po tym czasie wyłożyć na ciasto uprzednio przygotowany farsz i piec dalsze 15-20 min.

  5. Podawać udekorowane świeżymi ziołami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń