Do góry

Desery Przepis na:

Tarta jablkowo-orzechowa

Desery

Autor: miciunia

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 956

Dodano: 13.10.2009

Odsłon: 39811

Wspaniale pachnie a jeszcze lepiej smakuje :)

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z maki, masla, cukru, soli i wody zagniesc ciasto. Owinac je folia i wlozyc do lodowki na minimum godzine czasu.

  2. Jablka umyc, obrac, przekroic i wyciac gniazda nasienne. Pokroic na cwiartki, posypac cynamonem i ewentualnie cukrem (w zaleznosci od tego jak kwasnie sa jablka).

  3. Po uplywie godziny wylepic ciastem forme do tart. Posypac ciasto posiekanymi orzechami laskowymi i ulozyc jablka.

  4. Wstawic tarte do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 40 minut.

  5. W miedzyczasie wymieszac 2 lyzki dzemu morelowego z odrobina goracej wody tak aby powstal gesty syrop.

  6. Po uplywie 20 minut pieczenia polac jablka syropem morelowym i dalej zapiekac.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 03 marca 2013 Pyszna tarta i efektowna, jeśli jabłka pokroi się w ósemki. Zrobiłam dzisiaj i zniknęło natychmiast. Moje domowe tyfuśniki nie chcą orzechów, więc dodałam garść żurawiny- nieźle wyszło. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :-). Ode mnie piąteczka.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ania541984 14 listopada 2009 zrobilam ta tarte w/g przepisu ale podpieklam na wszelki wypadek:) jak doradzila Mirabelka i powiem ze mi sie udalo bylo bardzo pysze fajny przepis i oczywiscie zabieram go do ulubionych:)pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 14 października 2009 Ja zawsze podpiekam spód bo parę razy juz się "przejechałam" na takich niepodpiekanych i zawsze robię to na wszelki wypadek ;) a przepis - super, świetne połączenie składników. To MUSI być smaczne :)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 13 października 2009 pyszne, podalabym ja z lodami waniliowymi lub bita smietana

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

miciunia 13 października 2009 Ja nie podpiekalam i udalo sie ale jezeli masz obawy to mozesz podpiec.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 13 października 2009 Hm... Brzmi super, dodaję do ulubionych. :) Nie trzeba ciasta wstępnie podpiekać?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń