Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta na słono

Przekąski

Autor: agulam22

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 5242

Dodano: 29.08.2010

Odsłon: 12017

Pyszna tarta ,można podawać na zimno i na ciepło.Smakuje wyśmienicie,jest delikatna i bardzo sycąca.

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • Mąka pszenna, 500g
  • margaryna, 150g
  • Jaja, 2 szt
  • sól, 20g
  • Dodatki:
  • cebula zwykła i czerwona, po 1/2 szt
  • zielona cebula, 2 szt
  • boczek, 3 plastry
  • cienka kiełbasa, 60g
  • papryka czerwona i zielona, po 1/2 szt
  • ser żółty, 60g
  • SEREK TOPIONY, 5 trójkątów
  • pomidorki koktajlowe, 6 szt
  • jajka, 4 szt
  • mleko, 50ml
  • olej, 1 łyżka
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sporządzić ciasto kruche(zagnieść ze sobą wszystkie składniki-jeżeli ciasto nie będzie dobrze trzymało się razem należy dodać więcej tłuszczu).Schłodzić ok 1h w lodówce.

  2. Cebulę pokroić w kostkę,boczek także i kiełbasę.Podsmażyć na oleju,następnie dodać pokrojoną zieloną cebulę i paprykę.

  3. Schłodzone ciasto rozwałkować na rozmiary blachy do pieczenia i włożć do niej.Boki powinny mieć ok 2,5cm wysokości.

  4. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiarki i rozłożyć na cieście,ser żółty pokrić w kostkę,rozłożyć także na cieście,serki topione pokrić i rozłożyć.Podsmażone dodatki rozłożyć na cieście równomiernie.

  5. Jajka ubić z dodatkiem mleka i wylać na ciasto(dlatego potrzebne są nam boki ciasta na 2,5cm)

  6. Piec ok 35 minut w temp. 220 st.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

xarus 15 grudnia 2013 i tej soli trochę za dużo w wieku 35 lat miałbym problemy z nad ciśnieniem

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

xarus 15 grudnia 2013 Proporcja na ciasto kruche jest zła. NIGDY NIE WYJDZIE !!!!gdyby nie moje doświadczenie w pieczeniu w wczoraj goście by jedli tylko słone paluszki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 29 sierpnia 2010 Wygląda bardzo apetycznie, na pewno skusiłabym się na kawałek Twojej tarty :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń