Do góry

Desery Przepis na:

tarta z brokułami

Desery

Autor: katkaTDL

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 3

Dodano: 30.10.2009

Odsłon: 1472

stosunkowo łatwa do przyrządzenia, ciekawy sposób na wykorzystanie brokuła

Składniki

  • mąka, 200g
  • masło, 150g
  • sól, maks 1 łyżeczka
  • wrząca woda, 2-3 łyżeczki
  • brokuł, 1
  • śmietana 12%, 1 duża
  • Jaja, 2
  • Ser żółty tarty, 150-200g
  • przyprawy wg uznania (słodka papryka, curry, zioła prowansalskie), do posypania wierzchu :)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ugotuj brokuł na półtwardo

  2. na stolnicę przesiej przesiej przez mąkę, daj masło - pokrój na drobne kawałki, dodaj sól i zalej wrzącą wodą. - zagnieć ciasto!!! do uzyskania ciasta

  3. blachę do tarty dokładnie posmaruj oliwą i wyklej wyrobionym ciastem -, połóż papier śniadaniowy albo pergamin na nim i obciąż np fasolą albo małą deseczką, wsadź na 12-15min do rozgrzanego do 200St.C piekarnika - ciasto ma być już lekko chwycone

  4. w czasie gdy ciasto się piecze przygotuj sobie polewę: śmietanę, jaja, ser żółty wymieszaj dokładnie, rozdrobnij ugotowanego brokuła na mniejsze kawałki

  5. zdejm pergamin, rozdrobnij broku i polej polewą, wierzch posyp przyprawą lub ziołami wg uznania

  6. wsadź do piekarnika i piecz jeszcze 40-45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: brokuł

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 02 listopada 2009 Okej, okej, już dobrze :) wierzę na słowo, może kiedyś spróbuję :) po prostu zaskoczyłaś mnie...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katkaTDL 02 listopada 2009 właśnie wręcz przeciwnie ciasto się kruszy, rozsypuje się, jak to tarta powinna
a jak nie dajesz jajek bo nie daję do ciasta jajek to jak się sklei?
:D musi być coś co sklei danie, jak do ciasta daje się jaj to nie trzeba, ale jak się nie daje tak jak w przepisie to czym się sklei:d
nie wiem, wzięłam go z przepisu na tarte francuską.,... zawsze tak robię wychodzi wybornie.... jest bardzo kruche wtedy, spróbuj!! bo tarta na pikantnie nie ma być taka jak z owocami, i tamtą robię jak kruche, ciasto ale z ważywami robię zawsze tak, jest taka jak na wszystkich innych tartach jadłam w restauracjach i barach gdzie podają francuskie jedzenie...
jak robiłam pierwszy raz nie wiedziałam jak się robi, wzięłam książkę pt. kuchnia francuska, zrobiłam, wyszła świetnie, tak jak ma być tarta (co nie zawsze to samo co kruche ciasto jak na ciasto z owocami) no i oczywiście co kucharz to przepis.. robię tak zawsze wszyscy się zajadają... bo to ciasto trochę inaczej smakuje...bo nie na słodko, a to inna sprawa jak słodka tarta ... mam dwa różne przepisy na słodko robię tak jak Ty mówisz, ale na pikantnie tak:D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 30 października 2009 Pierwsze słyszę, żeby kruche ciasto robić z wrzącej wody... przecież jego idea jest taka, żeby zarabiać je szybko, z lodowatą wodą i chłodzić w lodówce, żeby się nie ociepliło bo będzie twarde... Zastanawiający ten przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń