Do góry

Desery Przepis na:

TARTA Z GRUSZKAMI

Desery

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15433

Dodano: 01.02.2009

Odsłon: 1714

Łatwe, smaczne, inne.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki, masła i soli wyrobić ciasto. (Gdy się nie klei, dodać śmietany). Wstawić do lodówki na pół godziny.

  2. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy do tarty wysmarowanej masłem. Nakłuć widelcem, nakryć folią, obciążyć np. ziarnami fasoli, tak aby wypełniły ją w całości. Zapiec przez 20 minut w temperaturze 220 stopni.

  3. Smietankę ubić z cukrem, dodać żółtka i calvados.

  4. Umyte gruszki obrać, przepołowić, usunąć gniazda. Na wypukłej części naciąć kilka równoległych rowków. Na podpieczonej tarcie ułożyć koliście gruszki, rowkami do góry. Zalać przygotowaną masą. Zapiekać przez ok. pół godziny w temperaturze 200 stopni. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń