Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Składniki
Z mąki, masła i soli wyrobić ciasto. (Gdy się nie klei, dodać śmietany). Wstawić do lodówki na pół godziny.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy do tarty wysmarowanej masłem. Nakłuć widelcem, nakryć folią, obciążyć np. ziarnami fasoli, tak aby wypełniły ją w całości. Zapiec przez 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Smietankę ubić z cukrem, dodać żółtka i calvados.
Umyte gruszki obrać, przepołowić, usunąć gniazda. Na wypukłej części naciąć kilka równoległych rowków. Na podpieczonej tarcie ułożyć koliście gruszki, rowkami do góry. Zalać przygotowaną masą. Zapiekać przez ok. pół godziny w temperaturze 200 stopni. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego.