Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z gruszkami i kremem migdałowym

Przepis dnia 2008-07-15
Desery

Autor: Poziomka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5464

Dodano: 27.02.2008

Odsłon: 42912

Rzadko znajduję czas na pieczenie ciast, ale dla tej tarty robię wyjątek.

Składniki

  • 225 g mąki
  • 2 żółtka
  • 75 g cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 4 twarde gruszki
  • na krem:
  • 1 cytryna
  • 3 jajka
  • 130 ml śmietany kremowej
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 krople esencji migdałowej
  • 2 łyżki wódki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Miksujemy na gładką masę żółtka, masło, cukier puder, sól i cukier waniliowy. Stopniowo dodajemy połowę mąki, ucieramy przez kilka minut, a potem dosypujemy resztę mąki i zagniatamy miękkie ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, wylepiamy ciastem formę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy na złoty kolor (180 stopni). Kiedy ciasto się chłodzi, obieramy gruszki, dzielimy na ćwiartki, lub ósemki (w zależności od tego jak bardzo są pękate), wycinamy gniazda i skrapiamy obficie sokiem z połowy cytryny. Miksujemy jajka z cukrem, śmietanką, sokiem z połowy cytryny i skórką otartą z całego owocu. Wlewamy alkohol i esencję, dodajemy migdały i mieszamy. Na podpieczonym, lekko wystudzonym cieście układamy gruszki, zalewamy kremem i pieczemy w 190 stopniach ok. 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

milla_poz 28 października 2010 Tarta jest przepyszna. Robiłam ją pierwszy raz na imieniny, a mimo to się udała i jeszcze wszystkim smakowała. Jak dla mnie to krem był bardziej cytrynowy niż migdałowy, może więc zmienię nieco proporcje następnym razem ...;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Monin 11 grudnia 2009 Wygląda przepysznie!!! Jakiej wielkości mam urzyc formy do wypieku?? Wydaje mi sie ,że standardowa tortownica o śr.26cm bedzie za duża?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Garfield 16 października 2009 Sprawdziłam. Pyyyycha. Przy najbliższej okazji przetestuję z innymi owocami. Może maliny?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń