Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już rzeczywiście jesień - przynajmniej na talerzu. Ale ten jej najprzyjemniejszy okres - grzyby, owoce... Proponuję dzisiaj na wczesną kolację tartę z podgrzybkami. Żeby było bardziej po polsku - to z dodatkiem oscypka.
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 111
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 248
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 91
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3326
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 111
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 248
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 91
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3326
Składniki
Przygotuj ciasto - wysyp mąkę na stolnicę (blat), wymieszaj z solą, dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło. Przesiekaj masło z mąką, dodaj trochę wody i szybko zagnieć elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj jeszcze wody. Z ciasta zrób kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum pół godziny. Proponuję zrobić ciasto wcześniej, z podwójnej porcji składników i część zamrozić. Do następnej tarty będzie jak znalazł. A teraz sezon... Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko i wylep nim formę. Ponakłuwaj ciasto widelcem, połóż na nim kawałek papieru do pieczenia i nasyp np. suchego grochu lub fasolki, aby je obciążyć. Zapiecze się wtedy ładnie i nie powstaną bąble.
Piecz ciasto ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Wyjmij, zdejmij papier z grochem i nałóż przygotowany farsz.
W trakcie podpiekania spodu do tarty przygotuj farsz: zeszklij na dość dużej ilości oliwy posiekaną drobno cebulę i wrzuć do niej pokrojone na mniejsze kawałki, oczyszczone grzyby. Obsmaż je szybko, mieszając, na dużym ogniu. Zmniejsz ogień, dodaj odrobinę wody, przykryj i duś ok. 10 minut. Zdejmij pokrywkę, dopraw do smaku i duś jeszcze chwilę, aby reszta płynu odparowała.
W miseczce wymieszaj śmietankę z jajkiem i potartym grubo serem. Na podpieczony spód wyłóż grzyby i zalej śmietanką.
Włóż na powrót do piekarnika i zapiekaj ok. 20 minut, aż ładnie się z wierzchu zrumieni. Wyjmij i odstaw na 10 minut, aż nieco przestygnie i farsz się zwiąże. Podawaj do wina, piwa, jako zakąskę do barszczu czy rosołu. Albo po prostu - zjedz bez dodatków.