Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis kuchni angielskiej, ciekawa odmiana od codziennych szarlotek.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 805
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 110
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 805
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 110
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
1kg kwaśnych jabłek (ja użyłam szarej renety) obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki i udusić pod przykryciem z dwoma łyżkami wody. Pod koniec wymieszać z 2 łyżkami cukru. Wystudzić.
Mąkę przesiać z solą, dodać pokrojone w kosteczki masło i rozetrzeć palcami aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Dodać odrobinę zimnej wody i wymieszać aż ciasto będzie lepiło się w większe kawałki, jeśli będzie za twarde dodać więcej wody. Szybko zagnieść i uformować kulę, zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować lub wylepić nim wysmarowaną masłem formę na tartę (moja miała około 24 cm średnicy) znów owinąć w folię i włożyć do lodówki tym razem na minimum godzinę. To taki czas odpoczynku tego typu ciasta, który jest bardzo ważny. Ale też czas odpoczynku dla piekącego:)
Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub jak ja - ryżem lub fasolą. Podpiec 15 minut, ściągnąć obciążenie i podpiekać jeszcze około 7 minut. Wyciągnąć z piekarnika, posmarować białkiem i zapiec około 2-3 minut.
Żółtka i jajko roztrzepać dobrze rózgą lub widelcem. Śmietanę zagotować z cukrem i laską cynamonu (jeśli używamy, jeśli nie , mielony cynamon dodać gdy już się zagotuje). Ściągnąć z ognia, wyciągnąć korę cynamonu. Odczekać 3 minuty i energicznie wmieszać mieszankę jajeczną.
Na spodzie tarty rozłożyć jabłka i zalać sosem. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 170oC, włożyć tartę i piec ok 1h15 minut. Wystudzić, następnie włożyć do lodówki na minimum godzinę Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z Good Housekeeping Baking Book