Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z malinami

Desery

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1408

Dodano: 10.09.2009

Odsłon: 9717

Pyszna tarta, do której właściwie możemy użyć większość owoców.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki, 10 dkg cukru pudru, cukru waniliowego, masła, żółtek i szczypty soli zagnieść niezbyt twarde ciasto. Schłodzić je w lodówce przez ok. 1/2 godziny.

  2. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Ciastem wyłozyć formę, tworząc wysokie brzegi. Nakłóć całość. Piec 20 minut w 150 stopniach na termoobiegu lub 170-180 bez niego (ciasto ma być złotawe).

  3. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać śmietankę, sok i skórkę z cytryny (lub pomarańczy), mąkę ziemniaczaną, ewentualnie orzechy lub migdały.

  4. Masę jajeczno-śmietanową wylać na podpieczony i trochę przestudzony spód.

  5. Na wierzchu poukładać owoce - na zdjęciu i w tym wykonaniu są akurat maliny, ale mogą być i inne.

  6. Piec jeszcze ok. 20 minut w 150 stopniach, aż krem się dobrze zetnie.

  7. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, aczkolwiek połączenie słodkiego ciasta i kremu z kwaskowatymi po upieczeniu malinami jest najpyszniejsze.

  8. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 11 września 2009 Mniami :) ja jutro robię tartę malinową ale wg innego przepisu, też go tu zamieszczę :) chociaż Twój jest baaaardzo kuszący!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń