Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z kruchego ciasta wypełniona musem czekoladowym i bitą śmietaną.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 90
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 90
Składniki
Mąkę połączyć z cukrami i proszkiem. Wbić żółtka i dodać pokrojone na małe kawałeczki masło. Szybko posiekać całość a następnie wyrobić ciasto. Zawinąć ciasto w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.
Zetrzeć ciasto na tarce z najdłuższymi oczkami, powstaną wygodne płatki i obkleić nimi formę do tarty. Przekłuć na spodzie w kilku miejscach wykałaczką lub widelcem albo przykryć folią spożywczą i posypać fasolką tak aby przykryły całe dno. Piec w 180* przez ok 30 min(aż tarta się zarumieni). Wyjąć, zostawić do ostygnięcia.
Mus: czekoladę rozpuścić z masłem na parze wodnej, białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 80ml gorącej wody,ostudzić. Żółtka ubić z kakao i połączyć z ostudzoną czekoladą. Powstałą masę i rozpuszczoną żelatynę delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Mus przelać do tarty, zostawić na kilka godz w lodówce(do ścięcia musu).
Bita śmietana:mocno schłodzona śmietankę ubić na najwyższych obrotach, kiedy będzie już prawie gotowa dodać cukier z wanilią. Gotową bitą śmietaną nałożyć na wierzch(na mus). Ozdobić wg uznania ale z doświadczenia wiem że maliny i mięta będą bardzo pasowały.