Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z soczewica

Dania główne

Autor: miciunia

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 955

Dodano: 31.10.2009

Odsłon: 5547

Pyszne na cieplo i na zimno :)

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z maki, masla i wody zagniesc kruche ciasto i wlozyc do lodowki na min. 30 minut.

  2. Soczewice przeplukac woda i wlozyc do garnka, zalac bulionem i gotowac 15 minut. Nastepnie odsaczyc, doprawic przyprawa curry, pieprzem, chilli i kolendra. Dodac roztrzepane jajka i wymieszac.

  3. Ciasto rozwalkowac, wylozyc nim forme do tart i podpiec ok 20 min. w temp 190 stopni.

  4. Na podpieczone ciasto wylac mase soczewicowa. Na wierzch ulozyc pokrojone w plastry pieczarki oraz starty ser. Wlozyc do piekarnika i piec 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasiarka 24 lipca 2010 Bardzo smaczne, dziękuje i polecam wszystkim!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 14 stycznia 2010 Pyszne, niebanalne danie :) Zrobiłam z 1,5 ilości farszu na tortownice 26 cm i w 3 osoby zdołaliśmy zjeść tylko 2/3 tarty, bo bardzo sycąca jest, a reszta została do następnego dnia ;) trochę przedobrzyłam z curry - następnym razem dam PŁASKĄ łyżkę;) dziękuję za taki smakowity przepis i pozdrawiam! :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 13 listopada 2009 smakowite to jest, ja też pakuję do ulubionych :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 31 października 2009 Ciekawy przepis :) brzmi smacznie :) dodaję do ulubionych, żeby mi się nie zapodział :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń