Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z szynka

Desery

Autor: moniaparyz

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 27

Dodano: 18.06.2008

Odsłon: 2359

Francuski placek Tarty jest mnustwo moga byc pikantne: z miesem , warzywami , owocami morza albo na slodko

Składniki

  • maka przenna,maslo, jajko, woda , sol NADZIENIE : szynka ser zolty(ostry) sol , maslo maka; mleko; galka muszkatalowa, pieprz, 2
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do przesianej maki dodajemy schlodzone maslo , szczypte soli i siekamy nozem , az z masla i maki utworza sie male grudki. Dodajemy roztrzepane jajko z woda i szybko wyrabiamy , az utworzy sie nierowna kula. Wykladamy na stolnice opruszona maka i krodko( pol minuty) wyrabiamy na jednolita mase. Zawijamy w folie i wstawiamy do lodowki na pol godziny . Po wyjeciu z lodowki rozwalkujemy ciasto na odpowiednia wielkosc i przenoszac na walku , wkladamy nim natluszczona forme, nakluwamy i przykrywamy papierem do pieczenia. Wysypujemy fasola , aby zbytnio nie uroslo.Pieczemy w 180 stopniach ok.10 minut.Zdejmujemy papier z fasola i pieczemy jeszcze 5 minut . Dla leniuszkow lub tych ktorzy chca zrobic Tarte szybko mozemy wykorzystac ciasto francuskie ze sklepu , ale najlepsza jest tradycyjna tarta z domowego ciasta NADZIENIE :W rondlu rozpuszczamy maslo, dodajemy make i stale mieszajac , podgrzewamy 3 minutki .Stopniowo wlewamy mleko i energicznie mieszamy , aby masa byla gladka.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na malym ogniu 6-7 minut do zgestnienia.Dodajemy szynke pokrojona w cienkie paski , galke muszkatalowa i doprawiamy sola i pieprzem.Pozostawiamy na pol godziny do ostygniecia.Mase wykladamy na upieczone ciasto , posypujemy zoltym serem i pieczemy ok. 20 minutek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

moniaparyz 18 czerwca 2008 Pozdrawiam Wszystkich mam cicha nadzieje , ze ktos z was sprobuje i bedzie zadowolony SMACZNEGO!!!!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń