Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta ze szpinakiem

Przepis dnia 2008-05-21
Dania główne

Autor: wellina

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 2862

Dodano: 18.05.2008

Odsłon: 42894

Szpinak w innej odsłonie...

Składniki

  • szpinak /najlepiej świeży/, 0,5 kg
  • ser biały lub feta, 20 dkg
  • ciasto francuskie /mrożone/, 1 opakowanie
  • cebula, 1 duża
  • czosnek, 3 ząbki
  • 3 rozmącone jajka
  • tarty parmezan, 15 dkg
  • masło, 2 łyżki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na stolnicy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy o średnicy 25 cm. Obcinamy wystające końce. Nakłuwamy spód widelcem i wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy suche ziarna fasoli i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku 7 min. W miedzyczasie cebulę szklimy na maśle. Dodajemy umyty i osuszony szpinak, czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Smażymy jeszcze przez chwilę a pod koniec, kiedy wszystko ma już kosystencje papki, dodajemy ser biały lub fetę i starty parmezan. Gdy trochę przestygnie przekładamy do miski i łączymy z jajkami. Wlewamy do formy z podpieczonym spodem. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180°C i pieczemy 25-30 min, lub dopóki wierzch nie będzie złoty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Globigeryna 16 marca 2010 Czy ja dobrze zrozumiałam, że papier do pieczenia daje się między spód (ciastko) a fasolę?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

heleyna 18 listopada 2009 o moj boze ludzie, fasola obciaza ciasto i sprawia ze bedzie suche i nie urosnie, gdyz ma to byc tarta! ciasto wklada sie do piekarnika dwa razy zeby nie wchlonelo cieklej masy i nie bylo glutowate i gumiaste. Fasole redukuje sie zwyczajnie po wstepnym zapieczeniu ciasta. Ciekawy przepis swoja droga :)
[przepraszam za brak polskich znakow]
pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 29 czerwca 2009 Uwielbiam szpinak, w tej wersji jeszcze nie jadłam, napewno sprobuje ;) Pozdrawiam

30 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wellina 28 maja 2008 fasola, ma obciążyć ciasto. Nie jemy jej :-)

32 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tangerinka 28 maja 2008 Nie zrozumiałam w jakim celu dodaje się fasolę? Nie podałaś jej w składnikach potrawy...

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń