Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarte buraczki na zimę

Dania główne

Autor: goramarcina1

Przepisów i artykułów: 559 Ocena: 13360

Dodano: 30.07.2012

Odsłon: 68854

Zawsze robię takie buraczki do słoików na zimę. Wystarczy otworzyć słoik , dodać cebulkę lub przysmażyć i surówka gotowa, również do czerwonego barszczu są idealne.

Składniki

  • 3 kg średnich ugotowanych w łupinie buraczków
  • 1,5 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 5 łyżek octu lub 1 mała łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 1/3 szklanki oleju
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Buraki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać pozostałe składniki, wymieszać.

  2. Nałożyć do słoiczków, włożyć do garnka ( wyłożonego ściereczką), pasteryzować ok.20 minut od momentu zagotowania wody.

  3. Z tych proporcji będzie ok. 6 - 7 słoików mniej więcej jak od dżemu.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Magda_lena 03 września Czy można zastąpić kwasek cytrynowy - sokiem z cytryny?
Szukam przepisu bez octu i takich tam :D
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 31 lipca 2012 POLECAM,TEŻ ROBIĘ TAKIE, SĄ ŚWIETNE.CZĘŚĆ BURACZKÓW UCIERAM TAK JAK NA PLACKI ZIEMNIACZANE PO OTWORZENIU SŁOIKA PRZYPRAWIAM CHRZANEM I JEST ĆWIKŁA.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 31 lipca 2012 Robię podobnie, mam zapas na całą zimę, do barszczu, buraczków na jarzynkę, różnych sałatek, do śledzia.
Wygoda i oszczędność czasu. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń