Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarte buraczki na zimę

Dania główne

Autor: goramarcina1

Przepisów i artykułów: 541 Ocena: 12620

Dodano: 30.07.2012

Odsłon: 52556

Zawsze robię takie buraczki do słoików na zimę.Wystarczy otworzyć słoik ,dodać cebulkę ,lub przysmażyć i surówka gotowa, również do czerwonego barszczu są idealne.

Składniki

  • 3 kg średnich ugotowanych w łupinie buraczków
  • 1,5 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka mielonego pieprzu
  • 5 łyżek octu, lub 1 mała łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 1/3 szklanki oleju
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Buraki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać pozostałe składniki, wymieszać.

  2. Nałożyć do słoiczków, włożyć do garnka ( wyłożonego ściereczką), pasteryzować ok.20 minut od momentu zagotowania wody.

  3. Z tych proporcji będzie ok. 6 - 7 słoików mniej więcej jak od dżemu.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 31 lipca 2012 POLECAM,TEŻ ROBIĘ TAKIE, SĄ ŚWIETNE.CZĘŚĆ BURACZKÓW UCIERAM TAK JAK NA PLACKI ZIEMNIACZANE PO OTWORZENIU SŁOIKA PRZYPRAWIAM CHRZANEM I JEST ĆWIKŁA.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 31 lipca 2012 Robię podobnie, mam zapas na całą zimę, do barszczu, buraczków na jarzynkę, różnych sałatek, do śledzia.
Wygoda i oszczędność czasu. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń